tık|mak

Tarihi:

Eski Türkçe: [ Kaşgarî, Divan-i Lugati't-Türk, 1073]
ol kapġa ūn tıkdı [torbaya un doldurdu], er yüŋ taġarka tıkındı [bastırarak ve iterek yünü torbaya doldurdu] Türkiye Türkçesi: [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
tıkıştırmak: Aceleyle tık bas yemek. Türkiye Türkçesi: tıkınmak [ Şemseddin Sami, Kamus-ı Türki, 1900]
tıkınmak: Acele ile hemen çiğnemeden yutarak yemek, atıştırmak. Türkiye Türkçesi: tıklım [ TDK, Türkçe Sözlük, 2. Baskı, 1955]
tıklım tıklım: Tıka basa.

Köken:

Eski Türkçe tık- "sıkarak doldurmak, sokmak" fiilinden evrilmiştir.