haşla|mak

Tarihi:

Eski Türkçe: aşlamak "yemek pişirmek" [ Uygurca Budist metinler, 1000 yılından önce]
yérde yatıp yokaru turġalı, aş aşlağalı unamadı Türkiye Türkçesi: haşlamak [ Hızır Paşa, Müntehab-ı Şifa, 1400 yılından önce]
iki kez χaşlayalar sirke ve χardal koyalar "... azarlamak" [ Sermet Muhtar Alus, Eski Çapkın Anlatıyor, 1934]
Suat Lebibi haşlıyordu: "Yabancı ve şık bir kadının karşısında, bu ne bayağı muamele, ne âdi ağız, Lebip!"

Köken:

Eski Türkçe aşla- "yemek yapmak veya yemek" fiilinden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe āş "yemek" sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.

Description:

Sonradan türeyen /h/ sesinin kaynağı açık değildir. Ermenice χaş- "suda kaynatarak pişirmek, haşlamak" fiiliyle benzerliği tesadüfi olmalıdır.