kalye

Tarihi:

[ anon., Dastan-ı Ahmet Harami, 1400 yılından önce]
Herise, ḳalye vü dāne / kuş etlerile koyun cümle biryān [ Meninski, Thesaurus, 1680]
kaliyet, kaliye vulg. kalya: Cibus frixus, res in sartagine cocta [kızartma] (...) item species cibi, carnes coctae cum aliis rebus [bir tür etli yemek] [ Hamit Zübeyr & İshak Refet, Anadilden Derlemeler, 1932]
galle (Konya Ereğlisi): süt ile pişmiş kabak yemeği, kalye.

Köken:

Arapça ḳlw kökünden gelen ḳalya(t) قلية z "kızartma, tavada kızartılmış yemek" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḳalā "yaktı, kızarttı" fiilinin faˁla(t) vezninde türevidir.

Description:

Günümüzde sadece "kabak yemeği" anlamı kullanılır.