barbunya

Tarihi:

"balık türü" [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
barbunya: Kırmızıca balık, alacası tekir "... fasulye türü" [ Ahmed Rasim, Şehir Mektupları, 1897]
Ayşekadın, barbunya, çalı fasulyeleri, bamya

Köken:

Yunanca barbúnia μβαρβούνια z sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yunanca barbúni μβαρβούνι z "bir balık türü, mullus barbatus" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük İtalyanca barbone "«koca sakal», bir balık türü, mullus barbatus" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince barba "sakal" sözcüğünün büyütme halidir. Latince sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *bʰardʰeh₂- (*bʰardʰā-) biçiminden evrilmiştir.

Description:

Fasulye türünün adlandırılış nedeni anlaşılamadı. • Aynı kökten Fransızca barbe, İngilizce beard, Almanca Bart "sakal". Hintavrupa Anadilinde /dh/ > Latince /b/ dönüşümü tipiktir.