kumpir

Tarihi:

"fırında pişirilmiş katlılı patates" [ Milliyet - gazete, 1991]
Türkiye'ye geçen yıl İngiltere'den gelen 'firında patates'e ilgi giderek artıyor. Patatesin, özel fırında yapılan bu şekline halk arasında 'kumpir' adı veriliyor.

Köken:

Bulgarca ve Sırpça krumpír "patates" sözcüğünden alıntıdır. Bulgarca sözcük Almanca Grundbirne "«yer armudu», patates" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca Grund "yer" ve Almanca Birne "armut" sözcüklerinin bileşiğidir.

Description:

Sokak yiyeceği olarak katkılı patates Türkiye'ye 1980'lerde Bulgaristan göçmenleri tarafından tanıtıldı. Balkan ülkelerine patates 19. yy başlarında Avusturyalılar tarafından getirildi. Karş. Fransızca pomme de terre «yer elması» > "patates".