lokum

Tarihi:

[ Mehmed Kâmil, Melceü't-Tabbahīn, 1844]
rāḥatü'l-ḥulḳūm [nişasta ile yapılan yumuşak şekerleme, lokum] [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
lokum: Kurabiye nevˁi.

Köken:

Türkiye Türkçesi lātiloḳum لقمة z "nişasta ile yapılan bir şekerleme" sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük Arapça rāḥatu'l-ḥulḳūm "«damak keyfi»" sözcüğünden evrilmiştir.

Description:

Lokum esasen bir bugün lokma adı verilen kızartma hamur tatlısının adıdır. 19. yy ilk çeyreğinde ortaya çıkan rahatül-hulkum adlı ticari ürüne muhtemelen ses benzerliğinden ötürü lokum adı verildiği anlaşılıyor.