lokum
Tarihi:
[ Mehmed Kâmil, Melceü't-Tabbahīn, 1844]
rāḥatü'l-ḥulḳūm [nişasta ile yapılan yumuşak şekerleme, lokum] [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
lokum: Kurabiye nevˁi.
Köken:
Türkiye Türkçesi lātiloḳum لقمة
"nişasta ile yapılan bir şekerleme" sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük Arapça rāḥatu'l-ḥulḳūm "«damak keyfi»" sözcüğünden evrilmiştir.Description:
Lokum esasen bir bugün lokma adı verilen kızartma hamur tatlısının adıdır. 19. yy ilk çeyreğinde ortaya çıkan rahatül-hulkum adlı ticari ürüne muhtemelen ses benzerliğinden ötürü lokum adı verildiği anlaşılıyor.
Art-ı Sanat, sanatı ve yaratıcılığı dijital dünyaya taşıma arzusu ile kurulmuştur.
Gönderi Oluştur