mantı
Tarihi:
[ Meninski, Thesaurus, 1680]
mantı: Artocreas [etli ekmek]. Pasticcio, pastello. [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
mantı: Kıymalı yufka taamı. Etli hamur. Farisîde mantû.
Köken:
Moğolca mantu "bohça biçiminde hamur parçalarıyla yapılan yemek" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcüğün kökeni belirsizdir.
Description:
Karş. Çince mántou 饅頭, Korece mandu (aynı anlamda). 13. yy'dan itibaren İç Asya'dan komşu kültürlere yayılan adın kaynağı açık değildir. Çince mán tóu 蠻頭 “barbar kellesi” etimolojisi yakıştırmadır. || A. Caferoğlu sözüğün Türkistan ve Rusya'dan göçen Tatarlarca Türkiye'ye getirildiğini belirtir.
Art-ı Sanat, sanatı ve yaratıcılığı dijital dünyaya taşıma arzusu ile kurulmuştur.
Gönderi Oluştur